jpwillborg

Kulturvår hos JP Willborg AB i samarbete med Orientmattsällskapet Pazyryk

Share:

Parallellt med sin mattaffärsverksamhet var Peter Willborg i högsta grad pedagog och en i vid mening mycket kulturintresserad person.

Under sitt liv med mattor gjorde han en mängd utställningar med omfattande och utförliga kataloger.

De två mest uppmärksammade var Vävd Magi, i samarbete med Ingemar Albertsson, (en utställning med endast slätvävnader och kelim från världens alla hörn) och den stora Bakhtiariutställningen med sin mycket omfattande och vackra katalog/bok om Bakhtiarifolket och dess mattor och textilier.

Peters dröm om att skapa ett mattmuseum med bibliotek och kulturella upplevelser blev aldrig av pga de sista årens sjukdom.

Peter gick bort 21 januari 2019 och lämnade ett stort tomrum efter sig.

Nu ett år efter Peters bortgång vill vi i hans anda göra en serie utställningar som fördjupar kunskapen om vissa folks, områdens och länders kulturer, naturligtvis med tyngdpunkt på mattor.Vår ambition med detta är att i någon mån förverkliga hans dröm och skapa en kulturell oas med doft av hela den mattknytande världen.

Först ut är ett nedslag i de olika kurdiska områdena. Vi visar dess mattor men presenterar också andra kulturella uttryck. (Under våren följer Afghanistan och Tibet)

Vernissage för den kurdiska utställningen är fredag 10 januari 17:00. Vi bjuder på något att dricka och tilltugg och kurdiskt musik med Gürsel Dayan och naturligtvis det bästa vi har av kurdiska mattor. Öppet hus även lördag 11 januari.

Ytterligare program kan tillkomma senare. Utställningen varar januari ut.

Hjärtligt välkomna!

JP Willborg AB   Sibyllegatan 41

Orientmattsällskapet Pazyryk

(Peter grundade sällskapet tillsammans med några mattintresserade vänner 1985 och var under lång tid dess ordförande och alltid dess största supporter och tillskyndare).

Kulturvår hos JP Willborg AB i samarbete med Orientmattsällskapet Pazyryk

tel+46 8 7830265